Bedrijfsadvies-vraag-aan-ondernemend-nederland3

Mijn oprechte vraag aan ondernemend Nederland

Laatst stond ik op met de gedachte dat het plezierig zou zijn als er niet telkens wijzigingen aangebracht worden in de regelgeving voor ondernemers. Mijn oprechte vraag aan ondernemers is:

Bedrijfsadvies-vraag-aan-ondernemend-nederland2

Wat zijn uw ervaringen als ondernemer met de huidige regelgeving?

Misschien heeft u wel een inspirerend verhaal of is er iets waar u zich over verbaast. Gewoon om van elkaar te leren. Doet u mee? Natuurlijk doe ik het zelf ook. Dit is alvast hoe ik als ondernemer zelf tegen de regelgeving aankijk:

Teveel regelgeving, een langdurige uitdaging wat niet wordt opgelost

Het is alweer 16 jaar geleden, namelijk 2003, dat het kabinet Balkenende II de prachtige slogan had: “Meedoen, meer werk, minder regels”. Zeer recent las ik een nieuwsbericht van de Rijksoverheid van 16 juni 2018 waarin vermeld stond: “Samen naar minder onnodige regels voor ondernemers”. Hoe ik deze beloften zelf ervaar? Vooral zoals verwoord staat in een artikel van 19 2018 jongstleden in het AD met de pakkende titel: “Regels en papierwerk belemmeren nog steeds groei ondernemer”. Eens?

Hoe ervaart u dit zelf als ondernemer?

Daar zou ik graag eens verder met u over in gesprek gaan. Zelf verbaas ik mij bijvoorbeeld over de manier waarop instanties die zich met regelgeving bezighouden met ondernemers communiceren. Zo was ik recent blij met een brief van de omgevingsdienst. U weet wel de operationele tak van het bevoegd gezag, in dit geval voor milieuzaken. Hoera! dacht ik. Het bericht gaf aan dat ik ‘voldoe’ aan de milieuregels. Echter direct de dooddoener, onderaan de brief, dat het niet betekent dat alles zomaar goed is, omdat ze mogelijk niet alles gezien zouden hebben. Het klinkt als ‘we geven u een stempel, maar verbindt er alstublieft niet teveel waarde aan’. Noemen we dat ‘indekken?’ Misschien wel.

Mijn tip aan regelgevend Nederland

Waar ligt het echte probleem? Zelf denk ik dat er niets mis is met regels. Wel denk ik dat er over de jaren heen zoveel wijzigingen worden doorgevoerd dat ondernemers en zelfs de instanties niet meer weten wat de echte waarde is van hetgeen zij certificeren of goedkeuren. Dus mijn tip: Verander minder, dat levert meer op en dan begrijpen we met z’n allen waar we aan ‘voldoen’.

De bomen door het bos zien?

Dat kan. Als u, net als ik, denkt dat het voldoen aan regels of het behalen van een certificaat slechts momentopnamen zijn en u daardoor mogelijk niet zeker weet of u als ondernemer de controle hebt, neem dan gerust contact met mij op. Het vakgebied van regelgeving is waar ik mij dagelijks mee bezighoud en waar ik graag m’n kennis over deel. Met als doel om wat van de belemmeringen voor wat betreft regels en papierwerk weg te nemen.

Compliant zijn, het voldoen aan de verwachtingen van het bevoegde gezag, of van uw klanten, is mijns inziens alleen maar complexer geworden. Zoals aangegeven stel ik reacties op deze blog enorm op prijs. Neem hier contact met mij op of laat een persoonlijk bericht achter op e-mailadres:

r.karsdorp@bedrijfsadvies.nu

Hartelijk dank alvast!